- Start
- Miljömålen
- Generationsmålet
- Du är här: Miljömotiverade subventioner

Miljömotiverade subventioner
Mottagare av miljömotiverade subventioner
Utveckling av totala miljömotiverade subventioner, per mottagare 2000–2023, miljoner kronor
Ladda ner diagramdata för Mottagare av miljömotiverade subventioner
Skriv ut diagram för Mottagare av miljömotiverade subventioner
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/generationsmalet/miljomotiverade-subventioner/
Indikatorn redovisar omfattning av svenska subventioner som motiveras av miljöskäl, uppdelat per mottagare.
Under 2023 uppgick subventionerna till 23,2 miljarder kronor, vilket är 1,1 miljarder kronor mindre än 2022, en nedgång med 4 procent.
De miljömotiverade subventionerna omfattar transaktioner som bidrar till minskad klimat- och miljöpåverkan samt förbättrad hantering av naturresurser. Subventionerna omfattar fyra olika områden: utsläppsreducerande subventioner, energirelaterade subventioner, miljörelaterat bistånd och internationellt samarbete samt naturresursrelaterade subventioner.
Minskningen under 2023 kan främst förklaras av mindre utbetalningar inom området utsläppsreducerande subventioner, som minskade från 12,5 till 11,2 miljarder kronor. I stödet står klimatbonusar för den enskilt största posten bakom minskningen. Klimatbonus gavs vid köp av nya bilar med låg klimatpåverkan och hanteras av Transportstyrelsen.
Miljösubventionerna går främst till företag
Subventionerna, det vill säga lämnade bidrag för investeringar och konsumtion, kan gå till olika aktörer, både nationellt och internationellt. Företag, icke-vinstdrivande organisationer, hushåll och andra myndigheter i Sverige är mottagare för cirka 90 procent av subventionerna 2023, resterande går till internationella organisationer och bistånd. Subventioner till företag ökade med 8 procent mellan år 2022 och 2023. Subventionerna som tilldelas inhemsk användning minskade med 5,5 procent, till cirka 21 miljarder kronor år 2023.
Metod
Statistiken redovisas på följande grupper: Miljömotiverade subventioner totalt för Sverige samt per kategori; Utsläppsreducerande subventioner, energirelaterade, naturresursrelaterade, respektive miljörelaterat bistånd och internationellt samarbete.
I samband med publiceringen i juni 2024 infördes även en revidering av år 2022. Subventionerna har reviderats ned med ca 41 miljoner kr för året 2022, i övrigt finns det inga förändringar att notera.
För mer information se SCB: Miljöräkenskaper (scb.se)
Europeisk statistik
Europeisk statistik finns hos Eurostat.
Fördjupning
Miljömotiverade subventioner är definierade enligt miljöräkenskapernas statistiska standard, SEEA Central Framework. Den definition som används av miljöräkenskaperna utgår från subventionens motiv. Miljöräkenskapernas definition av en subvention är bredare än den som används i nationalräkenskaperna, eftersom den även inkluderar kapital och löpande transfereringar samt sociala naturaförmåner.
För att urskilja miljömotiverade subventioner har respektive års budgetpropositioner använts som källa. Statistiken kommer från Ekonomistyrningsverkets (ESV) beräkningar av statsbudgetens utfall där transaktionerna spåras till de statsanslag som de kommer från.
SCB har tagit fram statistik över miljömotiverade subventioner sedan 2000.
Därför har indikatorn valts
Indikatorn belyser Responses (åtgärder som kan vidtas för att minska eller rätta till problemet)
Om data
Kontaktperson för indikatorn
Pelle Boberg Handläggare, klimatmålsenheten, Naturvårdsverket pelle.boberg@naturvardsverket.se 010-698 13 20
Ansvarig myndighet för indikatorn Miljömotiverade subventioner: Naturvårdsverket