- Hem
- Miljömålen
- Frisk luft
- Du är här: PM2,5 halter i urban bakgrund

Partiklar (PM2,5) halter i luft i urban bakgrund, årsmedelvärde
PM2,5 halt i urban bakgrund
Ladda ner diagramdata för PM2,5 halt i urban bakgrund
Skriv ut diagram för PM2,5 halt i urban bakgrund
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/frisk-luft/pm25-halter-i-urban-bakgrund/
Endast ett fåtal platser har långa mätserier av PM2,5. Trenden skiljer sig åt mellan de olika stationerna. De längsta mätserierna uppvisar en motsägande trend, med varierande halter i Malmö och minskande halter i Stockholm.
Miljökvalitetsmålets precisering klarades i samtliga kommuner som mätt PM2,5 i urban bakgrund år 2017.
Metod
Redovisade data för tätorterna är framtagna av respektive kommun, med undantag för de mätningar av PM2,5 som sker i urban bakgrund i Burlöv, Stockholm och Umeå i syfte att följa upp exponeringsminskningsmålet enligt 20 § luftkvalitetsförordningen (2010:477).
Fördjupning
Partiklar ett stort hälsoproblem
När människan andas in partiklar passerar en stor del av dem som är mindre än 10 µm i diameter (PM10) ner till lungorna. Partiklar är därför en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem i svenska tätorter.
Långtidsexponering av partiklar i omgivningsluften kan orsaka sjuklighet och förtida dödlighet i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Det beräknas bidra till i genomsnitt flera månaders förkortad livslängd i Sverige.
Tätortens luftföroreningar, samt specifikt dieselavgaser, har av International Agency for Research on Cancer (IARC) klassats som cancerframkallande för människor. Partiklar i tätortsluften är bärare av många cancerframkallande och skadliga ämnen.
Vägtrafik och energiproduktion viktiga utsläppskällor
Partikelfraktionen PM2,5 (partiklar mindre än 2,5 µm i diameter), som utgör en del av PM10, härrör i högre grad än PM10 från förbränningsprocesser till följd av fordonstrafik och energiproduktion.
Även långdistanstransporten av partiklar är av stor betydelse för förekomsten av PM2,5. Det gäller särskilt i södra Sverige, vilket medför att halterna av PM2,5 i urban bakgrundsluft också är avsevärt högre där jämfört med i den norra delen av landet.
Om data
Ansvarig myndighet för indikatorn PM2,5 halter i urban bakgrund: Naturvårdsverket