Den cirkulära garderoben sparar pengar, hälsa och miljö

I Kalmar län samverkar en rad organisationer under namnet "Den cirkulära garderoben" med målet att visa vägar till en konsumtion av kläder och textil där du spar pengar, hälsa och jordens resurser.

Sidan senast uppdaterad: 12 april 2018

Vecka 35 varje år genomförs Kalmarsundsveckan som är en hållbarhetsvecka för länet med centrum på Stortorget i Kalmar. Inför Kalmarsundsveckan 2016 ville Länsstyrelsen tillsammans med elva aktörer lyfta hållbar konsumtion av kläder och textil. Den cirkulära garderoben skapades och lever kvar med viljan att verka för att medvetengöra vilken påverkan vår konsumtion har på den sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarheten.

Varför gjordes det?

Målet med Den cirkulära garderoben var att visa vägar till hållbar konsumtion av kläder och textil som spar pengar, hälsa och jordens resurser. Under Kalmarsundsveckan 2016 anordnade projektgruppen för Den cirkulära garderoben evanemang på tre platser i länet, där deltagarna kunde ta del av föreläsningar, klädbyten, verkstäder som att lappa och laga, lära sig sticka. På stortorget i Kalmar där Kalmarsundsveckans nav utgjordes ifrån anordnades föreläsningar, verkstäder, pop-up-butiker med second hand och återbrukade kläder och textil, klädbyten och utställningar.

"Målet med Den cirkulära garderoben var att visa vägar till hållbar konsumtion av kläder och textil som spar pengar, hälsa och jordens resurser."

Vad gjordes under 2017

Den Cirkulära Garderoben har under 2017 kretsat i stort kring utställningen Stilmedveten som ställts upp i Västervik och i Kalmar.

Stilmedveten (sverigeskonsumenter.se)

Utställningen rör sig genom ett plaggs livscykel och den första delen kretsar kring produktion. I designfasen lyfts olika sätt att designa för hållbarhet fram, här finns exempelvis en komposterbar jacka och ett par skräddarsydda jeans. Besökaren får också lära känna olika textila material. Vi diskuterar vad minimilön och levnadslön innebär och besökaren får kika i kläderna och klistra en lapp på Världskartan där det egna plagget tillverkats. Det skapar en tydlig illustration över textilproduktionens koncentration till Asien. Du får dessutom pröva på det hårda arbetet som textilarbetare i Kambodja i vår interaktiva textilfabrik "Sy för livet" – hur många jeansfickor klarar du att sy på två minuter?

I Kalmar inleddes "Stilmedveten-perioden med vernissage på länsmuseet samt modevisning med second hand-kläder, något som blev väldigt uppskattat och en stor publik anslöt.

Till utställningen har det kopplats en rad aktiviteter såsom föreläsningar, modevisningar, slöjdkaféer, klädbyten med mera. Allt för att höja kunskapen för länets invånare om de positiva effekterna vi får av hållbar konsumtion.

Under utställningsperioden i Kalmar bjöd Länsstyrelsen och museet in till lunchföreläsning om hållbart mode med Johanna Nilsson, författare till boken "Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode".

Slowfashion.nu (extern webbplats)

Även här blev det väldigt stort deltagande. Sensus har tillsammans med Johanna Nilsson tagit fram en studiecirkel som grundar sig i boken "Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode".

Viktiga lärdomar och erfarenheter

Det är positivt och viktigt att nätverket består av många organisationer som genom sin verksamhet och olika synsätt kunde dra nytta av samarbetet och ge evenemanget en bredd av aktiviteter. Det breda nätverket gav många ideér och tankar och den största och viktigaste effekten blev att deltagarna ville fortsätta samarbetet.

Det var svårt att genomföra mycket på en och samma dag. Fortsättningen av cirkulära garderoben är under planering och schemat för 2018 och 2019 är inte spikat, men vi hoppas synas under Kalmarsundsveckan.