Hydrologisk restaurering av torvmarker i Västernorrlands län

Hydrologisk restaurering av torvmarker

Total areal (hektar) hydrologiskt restaurerade torvmarker i länet från 2010-2024

Ladda ner diagramdata för Hydrologisk restaurering av torvmarker

Skriv ut diagram för Hydrologisk restaurering av torvmarker

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/myllrande-vatmarker/hydrologisk-restaurering-av-torvmarker/vasternorrlands-lan/

Torvmarker har försvunnit eller skadats av utdikning och annan mänsklig påverkan under lång tid. Natur- och kulturvärden samt ekosystemtjänsters funktion i torvmarker har påverkats negativt av markavvattning, vattenreglering och kvävenedfall med mera. Fler torvmarker behöver återskapas för att öka biologisk mångfald, kollagring, vattenrening och vattenhållande förmåga.

Ökade satsningar på torvmarksrestaurering

Indikatorn visar omfattningen av statligt miljöarbete genom hydrologisk restaurering av torvmarker. Den anger antalet hektar som förbättras ur våtmarks- och klimatsynpunkt. Restaurering ökar också kolinlagringen, vilket minskar kolförlust från dränerade torvjordar.

Från 2010 till 2024 har cirka 1 088 hektar torvmarker restaurerats i Västernorrlands län genom EU-projektet Life to ad(d)mire och Naturvårdsverkets bidrag till våtmarksåtgärder, ÅGP (Våtmarkssatsningen) och LONA. Under 2024 restaurerades 68 hektar, främst med medel från Våtmarkssatsningen och LONA. Diken har lagts igen på torvmarker i två naturreservat och på våtmarker som mynnar i vattendrag med flodpärlmussla.

Nu planeras en ökning av våtmarksåtgärder i Västernorrlands län med åtgärder för cirka 4 miljoner kronor under 2024–2026. Länsstyrelsen Västernorrland arbetar också för att öka kommunernas intresse för våtmarksprojekt inom LONA och LOVA.

Åtgärderna ger ofta goda resultat lokalt. Igenläggning av diken har förbättrat förhållandena på många skyddade våtmarker, vilket ökar kolinlagringen och den biologiska mångfalden. Restaureringstakten är dock för låg för att motverka den fortsatta degraderingen av dikade torvmarker, och vi behöver öka intresset för restaurering även utanför skyddade områden.

Metod

Indikatorn visar antal hektar torvmark som påverkats positivt (från våtmarks- och klimatsynpunkt) av genomförd hydrologisk restaurering genomförd/finansierad/delfinansierad av staten. Störst areal restaureringar är finansierade genom EUs LIFE-projekt LIFE to addmire, LONA samt genom skötselmedel för skyddade områden. Men finansiering kommer även från Landsbygdsprogrammet, Åtgärdsprogram för skyddade arter samt Skogsstyrelsens bidrag NOKÅS och återvätningsavtal.

Dataunderlaget kommer från länsstyrelserna och Skogsstyrelsen. För uppgifter från och med 2024 levererar länsstyrelserna in data över anlagda eller restaurerade våtmarker till Naturvårdsverket via Länsstyrelsernas rapporteringsverktyg. Naturvårdsverket gör sedan en överlappsanalys med SLU:s torvkarta, fram till 2023 användes SGU:s jordartskarta. På det sättet analyseras hur mycket som ligger på torvmark respektive mineraljord. Alla arealer som hamnar på mineraljord redovisas istället i indikatorn " Anlagda eller hydrologiskt restaurerade våtmarker". Före 2022 gjorde länsstyrelserna själva bedömningen av vilka restaurerade våtmarker som ligger på torvmark respektive mineraljord när de har rapporterat till Naturvårdsverket. 

Restaureringar har gjorts ur hydrologisk synvinkel så att vattennivån höjts, oftast genom igenläggning av tidigare diken. Det viktiga är att vattennivån höjs så pass mycket att den ligger i eller strax under aktuell markyta delar av året ner till maximalt 30 cm djup (dvs att den fluktuerar i ett spann som gör att myrvegetation gynnas). Den påverkan på hydrologin som ett eventuellt borttagande av trädskikt innebär, ingår inte i siffrorna, med undantag för stora områden där trädskikt tagits bort som resulterat i att vattennivån höjts.

Fördjupning

Torvmarker spelar en viktig roll för klimatet eftersom torv innehåller stora mängder kol. Att restaurera kolrika ekosystem som torvmarker gynnar klimatet, då detta kan bidra till en minskning av växthusgaser och inbindning av kol.

Torvmarker skapas över lång tid av döda växter som inte bryts ner i blöta och syrefattiga förhållanden. Detta organiska material består av stora mängder kol och kan fortsätta att bildas om marken förblir blöt. Om marken däremot dräneras syresätts det organiska materialet och börjar brytas ned och släpper ut växthusgaser.

I Sverige rapporteras ett årligt utsläpp på ca 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter från dränerad torvark. Detta överstiger de årliga utsläppen från personbilstrafiken och motsvarar ca 20% av de totala territoriella utsläppen i Sverige.

För att minska utsläppen från dränerade torvmarker är återvätning en rekommenderad metod. Återvätning innebär att tidigare grävda diken, som dränerat marken från vatten, antingen tillåts växa igen eller fylls igen genom så kallad pluggning. Dikespluggar kan bestå av exempelvis torv och kapade trädstammar som täpper igen diket och därmed höjer grundvattennivån i marken. Vid återvätning återställs de grundförutsättningar som behövs för att marken ska kunna bli en kolsänka igen, och de kollager som finns på platsen kan bevaras.

Läs mer på Våtmarker och klimat (naturvardsverket.se)

 

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Status (tillstånd)
Dataleverantör:

Ansvarig myndighet för indikatorn Hydrologisk restaurering av torvmarker: Naturvårdsverket