Nedfall av kväve till barrskog i Jämtlands län

Totalt nedfall av oorganiskt kväve till barrskog

Diagrammet visar hur det totala nedfallet av oorganiskt kväve till barrskog förändrats från år 2001 och framåt. Källa: Krondroppsnätet, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ladda ner diagramdata för Totalt nedfall av oorganiskt kväve till barrskog

Skriv ut diagram för Totalt nedfall av oorganiskt kväve till barrskog

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/ingen-overgodning/nedfall-av-kvave-till-barrskog/jamtlands-lan/

De kväveutsläpp till luft som orsakar nedfall utgörs av kväveoxid, som främst kommer från vägtrafik, arbetsmaskiner och energiproduktion, och ammoniak, som främst kommer från jordbruk. En stor del av det kväve som faller ned över Sverige kommer från andra länder. Både de svenska och de internationella utsläppen behöver minska ytterligare. 

Även ekosystem på land kan påverkas när halterna av övergödande ämnen blir alltför höga. Den kritiska belastningen för skogsmark överskrids i dag i delar av Sverige genom atmosfäriskt nedfall av övergödande kväve. Överskridande kan leda till att markvegetationen i skogarnas ekosystem påverkas. Det innebär också en ökad risk för läckage av nitrat till bäck-, sjö- och grundvatten.

Den kritiska belastningen överskrids inte i Jämtlands län

I Sverige finns en tydlig gradient från norr till söder med det högsta kvävenedfall i de sydvästra delarna. Jämtlands län ingår i området Norra Sverige där nedfallet är lägre. 

Det totala kvävenedfallet till barrskog i Jämtlands län har under perioden 2001-2023 minskat med 54 procent. Det beräknade medelvärdet för det årliga kvävenedfallet i Jämtlands län för 2022 var 2,4 kg kväve per hektar och år. Under samma period (2001-2023) har ingen signifikant förändring av nederbördsmängden skett i länet.

Den kritiska belastningen för det totala nedfallet av oorganiskt kväve (nitrat och ammonium, torr- och våtdeposition) överskrids inte i Jämtlands län. Sedan 2016 har det högsta nedfallet i länet inte överskridit den kritiska belastningsgränsen om 5 kilo kväve per hektar och år.

Metod

Fördjupning

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Påverkan
Dataleverantör:

Emmelie Johansson Utredare, Havs- och vattenmyndigheten emmelie.johansson@havochvatten.se 010-6986166

Ansvarig myndighet för indikatorn Nedfall av kväve till barrskog: Havs- och vattenmyndigheten