- Start
- Miljömålen
- Grundvatten av god kvalitet
- Enskilda brunnars vattenkvalitet
- Du är här: Stockholms län

Grundvattenkvalitet för dricksvatten, enskild vattenförsörjning i Stockholms län
Vattenkvalitet bedömning mikrobiologi
Ladda ner diagramdata för Vattenkvalitet bedömning mikrobiologi
Skriv ut diagram för Vattenkvalitet bedömning mikrobiologi
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
Vattenkvalitet bedömning kemi
Ladda ner diagramdata för Vattenkvalitet bedömning kemi
Skriv ut diagram för Vattenkvalitet bedömning kemi
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
Cirka 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende är beroende av enskild vattenförsörjning. Därför är det viktigt att grundvattnet (råvattnet) som tas upp ur brunnen har så bra kvalitet som möjligt. Behovet av rening och skötsel av filter blir dessutom liten om råvattnet har bra kvalitet. Mänsklig påverkan som till exempel genom närhet till avlopp, jordbruk och vägar samt naturlig påverkan av geologin och saltvatteninträngning påverkar vattenkvaliteten och därför exponeringen av dem som dricker av vattnet.
Många med enskild vattenförsörjning har inte god vattenkvalitet
Drygt 200 000 människor i Stockholms län är helt eller delvis beroende av grundvatten från egna eller gemensamma brunnar. Vi dricker knappt 2 liter vatten per dag och person i Sverige, det blir avsevärda mängder under en livstid. Därför är det viktigt att grundvattnet (råvattnet) som tas upp ur brunnen har så bra kvalitet som möjligt. Behovet av rening och skötsel av filter blir dessutom liten om råvattnet har bra kvalitet. Mänsklig påverkan som t. ex. genom närhet till avlopp, jordbruk och vägar samt naturlig påverkan av geologin och saltvatteninträngning påverkar vattenkvaliteten och därför exponeringen av dem som dricker av vattnet. Placeringen av brunnar är viktig.
En sammanställning av ca 8 900 vattenanalyser (2007–2019) från enskilda brunnar visar att för ca 21,4 % bedöms vattnet vara tjänligt ur både kemisk och mikrobiologisk synpunkt. Detta är en procentuell ökning jämför med de ca 5 700 vattenanalyser som gjordes under perioden 2007-2015 då 19,5 % hade vatten som var tjänligt ur både kemisk och mikrobiologisk synpunkt.
En sammanställning av vattenanalyser med bedömning av vattenkvalitet med avseende på kemi visar att andelen tjänligt vatten har ökat något från 25,9 % mellan 2007-2011 till 26,9 % för 2011-2015 och gått upp till 27,7 % mellan 2015-2019. Andelen otjänligt vatten har varierat mellan 4,5 % till 4,8 % till 4,2 % för motsvarande tidsintervaller.
Med avseende på vattenkvalitet och bedömning gällande mikrobiologi framgår att andelen tjänligt vatten har ökat från 61,3 % under perioden 2007-2011 till 61,9 % för perioden 2011-2015 och vidare till 63,6 % under 2015-2019. Under samma tidsintervaller har andelen otjänligt vatten varierat från 11,4 %, 14,3 % och 12,4 %.
Brunnens utförande spelar stor roll för vattenkvaliteten. Grävda brunnar är betydligt mer utsatta för mikrobiologisk förorening än bergborrade brunnar medan det är vanligare med otjänligt vatten på grund av för högt metallinnehåll eller radonhalt i bergborrade brunnar.
Metod
Se nationell metodtext
Fördjupning
Se nationell fördjupningstext
Om data
Lena Maxe lena.maxe@sgu.se 08-54521509
Ansvarig myndighet för indikatorn Enskilda brunnars vattenkvalitet: Sveriges geologiska undersökning