Mängd vått- och torrt nedfall av svavel per hektar granskog i Västra Götalands län

Nedfall av svavel

Årsmedelvärden för nedfall av svavel under åren 1990–1999 samt 2000–2017. Varje stapel är ett medelvärde från samtliga provytor i länet. OBS! Detta är två av varandra oberoende dataset 1990-1999 och 2000-2015. Man kan ej analysera dessa dataset som ett dataset. Källa: Svensk miljöövervakning, Luft- och nederbördskemiska nätet samt Krondroppsnätet, IVL Svenska Miljöinstitutet AB.

Ladda ner diagramdata för Nedfall av svavel

Skriv ut diagram för Nedfall av svavel

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/bara-naturlig-forsurning/nedfall-av-svavel/vastra-gotalands-lan/

Nedfall av svavel leder till försurning av mark och vatten. I områden med kraftig försurning dör känsliga djur och växter och produktionen av skog minskar. Även dricksvattnets kvalitet kan försämras till följd av ökat innehåll av metaller. Utsläppen av svaveldioxid kommer till största delen från förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och olja.

Nedfallet av svavel fortsätter att minska

Svaveldioxid släpps ut till luft vid förbränning av fossila, svavelhaltiga bränslen (kol, olja) och från vissa industriprocesser. Industrin stod för nästan 60 procent av utsläppen av svaveloxider till luft i länet år 2022. I atmosfären kan föroreningarna transporteras hundratals mil innan de når mark och vatten i form av sur nederbörd. Ungefär 65 procent av svavelnedfallet över Sverige härrör från utsläpp i utlandet samt från den internationella sjöfarten.

Det historiska nedfallet av försurande ämnen har varit som störst i sydvästra Sverige, och Västra Götaland är ett av de län som har drabbats hårdast av försurningen. Nedfallet av svavel i länet har minskat från drygt 16 kg svavel per hektar och år 1990 till ungefär 0,15 kg svavel per hektar och år 2023. Det finns dock fortfarande många försurade vatten i länet och modellberäkningar antyder att de kommer att så förbli trots minskat nedfall. Den omfattande kalkningsverksamheten behöver därför fortsätta inom överskådlig tid för att skydda biologin.

Metod

Uppgifter på nedfallet av svavel har hämtats från IVL (Svenska miljöinstitutet) som har i uppdrag att mäta deposition och markvatten på över 100 lokaler i Sverige. Mätningarna av halter i nederbörd har pågått sedan 1983 på stationer över hela landet. De uppgifter som presenteras baseras på provtagning av nederbörd under gran som ingår i Krondroppsnätet stationer. Den nyaste tillgängliga mätdatan för länsnivå är från år 2008.

Frekvens: Månatliga mätningar
Startår: Varierande beroende på station
Beräkningsmetodik: Årsmedelvärdet för samtliga provtagningsstationer i ett län.
Datavärd: IVL

Några län saknar mätningar. Den regionala texten kan då grunda sig på den modellerade nedfallskartan för svavel som är interpolerad från krondroppsmätningar gjorda år 2007. Den modellerade nedfallskartan är alltså inte uppdaterad sedan senaste indikatoruppdateringen och kan hittas under Fördjupning på Miljömålsportalen.

 

Fördjupning

Områdesindelning för svavelnedfall   Nedfall av svavel 1990-1999

Kartan till vänster visar områdesindelning för mätningarna av nedfall av svavel som bulkdeposition under tidsperioderna 1990-1999 samt 2000–2013. Diagrammet till höger visar nedfall av svavel (utan havssaltsbidrag) som våtdeposition till öppet fält under åren 1990–1999. Källa: Svensk miljöövervakning, Luft- och nederbördskemiska nätet och Krondroppsnätet, IVL Svenska Miljöinstitutet AB. Svavelnedfallet är störst i landets sydvästra delar eftersom det regnar mycket i området samtidigt som avståndet till kontinenten är litet. Svavelnedfallet (utan havssaltsbidrag) som kommer via nederbörd, så kallad våtdeposition, har under perioden 1990–1999 i norra Sverige minskat med 54 procent, i sydöstra Sverige med 41 procent och i sydvästra Sverige med 26 procent.

Utsläppen av svavel kommer främst från förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och eldningsolja. År 2012 bidrog utländska källor med 90 procent av svavelnedfallet. En stor del av utsläppen härrör från Polen och Tyskland samt internationell sjöfart. Efter omvandling och spridning i atmosfären deponeras sura luftföroreningar som innehåller sulfatsvavel (SO4-S), nitratkväve (NO3-N) och ammoniumkväve (NH4-N).

EU-direktiv som reglerar utsläpp från stora förbränningsanläggningar och som begränsar svavelhalten i olja har haft stor betydelse. För att ytterligare minska nedfallet krävs en bättre energieffektivisering och energihushållning i Europa. Internationell sjöfart är den största enskilda källan till nedfall av svavel och kväve över Sverige. Det är därför viktigt att verka för att sänka svavelhalter i fartygsbränsle. För Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen kommer svavelhalten i fartygsbränslet att minska från dagens 1 procent till 0,1 procent år 2015.
 

I Sverige finns en tydlig gradient med högst nedfall i sydväst, eftersom vindarna från sydväst för med sig luftföroreningar från kontinenten, som deponeras i de sydvästra delarna av Sverige. Svavelnedfallet till skog har bara under 2000-talet minskat kraftigt mellan ca 40-80 procent, på grund av att utsläppen minskat. Nedfallet består dels av våtdeposition; föroreningar som deponeras via nederbörden, dels av torrdeposition; föroreningar som förs med vinden och fastnar på ytor. På ”öppet fält” är torrdepositionen förhållandevis liten, medan den i skogsmark är betydande, vilket gör att nedfallet i skogsmark, via ”krondropp”, är högre än nedfallet på öppet fält. Ju större den filtrerande ytan är, desto mer deponeras via torrdeposition. Nedfallet är därför större i granskog än i tall- och lövskog, eftersom tätheten är avsevärt större. Betydelse av torrdeposition har dock minskat på senare år.

Havssalt innehåller sulfatsvavel, som dock inte är försurande eftersom det inte återföljs av vätejoner, och i kustnära regioner bidrar detta i viss utsträckning till det uppmätta svavelnedfallet. I bilden nedan visas svavelnedfall (utan havssalt) till barrskog år 2011.

Kartan är baserad på krondroppsmätningar och är interpolerad från mätningarna som gjordes år 2011.

Svavelnedfall till barrskog, 2011 (kg per hektar och år) Källa: Krondroppsnätet (IVL)

 

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Påverkan

Stina Ausmeel Naturvårdsverket stina.ausmeel@naturvardsverket.se

Ansvarig myndighet för indikatorn Nedfall av svavel: Naturvårdsverket