Skogsbrukets försurande påverkan

Created with Highcharts 6.0.4Försurning från skogsbrukZoom in+Zoom out-SödermanlandSödermanlandJönköpingJönköpingÖstergötlandÖstergötlandUppsalaUppsalaJämtlandJämtlandVästerbottenVästerbottenStockholmStockholmKalmarKalmarNorrbottenNorrbottenHallandHallandVästmanlandVästmanlandVärmlandVärmlandVästernorrlandVästernorrlandBlekingeBlekingeDalarnaDalarnaGävleborgGävleborgVästra GötalandVästra GötalandKronobergKronobergSkåneSkåneOrebroOrebro0204060Försurning från skogsbruk 2019-2021

Ladda ner karta för Försurning från skogsbruk

Skriv ut diagram för Försurning från skogsbruk

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/bara-naturlig-forsurning/forsurning-fran-skogsbruk/

Svavelnedfallet har minskat kraftigt under de senaste decennierna, och därmed har försurningspåverkan på skogsmark från luftföroreningar minskat. Försurningspåverkan från skogsbruket har däremot ökat, då efterfrågan på förnybar energi ökat frekvensen av helträdsuttag, det vill säga uttag av grenar och toppar (grot) utöver stamuttaget. Detta har gjort att försurningspåverkan från luftföroreningar och skogsbruk nu är i samma storleksordning, och skogsbrukets betydelse kan förväntas öka i framtiden. Påverkan från skogsbruk är avsevärt större i granskog än i tallskog, eftersom kronorna är större, och det är också i granskog som grotuttag är vanligast. Indikatorn ”Försurning från skogsbruk” visar i vilken utsträckning det tas ut mer grot, i förhållande till hur mycket aska som återförs, än vad som bedöms som långsiktigt uthålligt. Kartan visar andel (%) av den avverkade arealen i varje län som har ett grot-uttag som inte är långsiktigt uthålligt. Det som påverkar är främst hur stort grot-uttaget i länen är i jämförelse med askåterföringsarealerna. Skillnaden mellan norr och söder beror dock på att grot-uttag i norr ofta bedöms som uthålligt, vilket inte är fallet i söder.

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Påverkan
Dataleverantör:

Kontaktperson för indikatorn

Stina Ausmeel Naturvårdsverket stina.ausmeel@naturvardsverket.se

Ansvarig myndighet för indikatorn Försurning från skogsbruk: Naturvårdsverket