Antal vattendrag med föryngring av flodpärlmussla i Dalarnas län

Antalet vattendrag med flodpärlmussla

Antalet vattendrag med flodpärlmussla uppdelat på antalet vattendrag med och utan föryngring.

Ladda ner diagramdata för Antalet vattendrag med flodpärlmussla

Skriv ut diagram för Antalet vattendrag med flodpärlmussla

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/levande-sjoar-och-vattendrag/foryngring-av-flodparlmussla/dalarnas-lan/

Ett livskraftigt bestånd av flodpärlmussla med fungerande reproduktion är ett tecken på ett fungerande ekosystem med liten grad av mänsklig påverkan.

Flodpärlmusslan har försvunnit från många vattendrag där den fanns i början av 1900-talet. Detta beror på flera faktorer såsom pärlfiske, flottning, skogs- och jordbruk, försurning, övergödning, kanalisering, dikning, vandringshinder, reglering samt spridning av främmande arter.

Restaurering och hänsyn är viktiga överlevnadsfaktorer för flodpärlmusslan

I Dalarnas län finns idag 47 kända flodpärlmusselförande huvudvattendrag, varav föryngring har konstaterats i 17 (36 procent). Andelen småmusslor är låg i de flesta av de föryngrande vattendragen vilket innebär en brist på livskraftiga populationer i länet. I flera vattendrag med föryngring har det gått lång tid sedan senaste inventeringen vilket gör att kunskapsläget är oklart.

Under 2023 genomfördes standardiserad inventering av Djurån, Trollvasslan och Isalaån. I Djurån hittades små musslor på 9 av 15 lokaler, trots påverkan från vattenreglering. Ån har ett mycket högt skyddsvärde. I Trollvasslan visar inventeringen på god rekrytering. I Isalaån förkommer föryngring men beståndet är inte livskraftig. Dessutom undersöktes delar av Hemulån, Fulan, Bustesbrunnan, Gönan, Stråfulan, Fulubågan, Lurån och Bustesbrunnan. I dessa vatten konstaterades föryngring enbart i Fulans huvudfåra.

För att säkra flodpärlmusslans fortlevnad måste nödvändiga restaureringsåtgärder utföras. En ökad miljöhänsyn mot vattendragen krävs vid bland annat skogsbruk och länets livskraftiga bestånd behöver skyddas genom inrättande av områdesskydd för vattendragen och deras närmiljö.

Metod

Se metodtext för Sverige generellt.

Fördjupning

Se även fördjupningstext för Sverige generellt.

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Status (tillstånd)
Dataleverantör:

Therese Elfström Utredare, Havs- och vattenmyndigheten therese.elfstrom@havochvatten.se 010-6986172

Ansvarig myndighet för indikatorn Föryngring av flodpärlmussla: Havs- och vattenmyndigheten