Antal installerade faunapassager och borttagna vandringshinder i Örebro län

Åtgärder vid vandringshinder

Antalet åtgärdade fysiska hinder per år har varierat mycket sedan 2000. Åtgärderna syftar till att skapa framkomlighet för fiskar och andra vattenlevande djur i sjöar och vattendrag. Exempel på åtgärder är rivning av vandringshinder, omläggning av vägtrummor samt byggnation av naturlika passager (som omlöp) eller tekniska konstruktioner (som fiskvägar). Källa: Åtgärder i vatten

Ladda ner diagramdata för Åtgärder vid vandringshinder

Skriv ut diagram för Åtgärder vid vandringshinder

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/levande-sjoar-och-vattendrag/atgardade-fysiska-hinder/orebro-lan/

Dammar och felaktigt lagda vägtrummor kan hindra fiskar och andra vattenlevande djur från att röra sig fritt inom och mellan vattendrag och sjöar. Fiskar behöver fria vandringsvägar mellan lekområden och uppväxtområden och för att hitta mat.

Varje år genomförs åtgärder för att återskapa fria vandringsvägar och skapa framkomlighet för fiskar och andra vattenlevande djur i sjöar och vattendrag. Även andra djur knutna till vattendragens närmiljöer gynnas av att kunna röra sig fritt. I Sverige finns i genomsnitt en vägkorsning per två kilometer vattendrag och var tredje av dessa korsningar utgör hinder för uppströms vandrande fisk.

Hälften av dammarna saknar praktisk nytta

Stora delar av Örebro län tillhör bergslagen och det är ett landskap med många dammar. Små bäckar kan ha 10-20 dammar och vid nästan varje sjö finns det eller har det funnits en damm. Minst 600 dammar finns i länet och ungefär hälften används för produktion av vattenkraftsel eller något annat ändamål. Övriga dammar saknar användningsområde. Antalet vägpassager som utgör vandringshinder är ännu större.  

Under de senaste 15 åren har flera dammar ersatts av forsar och flera vägpassager har bytts för att fisk och annan fauna ska kunna passera. Den positiva trenden är dock svag och gäller nästan bara mindre vattendrag. I flera vattendrag där åtgärder gjorts har fiskbestånd ökat. Under 2024 har 11 vandringshinder tagits bort varav 5 dammar och 6 vägtrummor. I och med omprövningen av vattenkraften kommer fisk/faunapassager att byggas även i större vattendrag, nu är startdatumet för prövningarna i länet 1 juli 2025.

Den positiva trenden är en följd av statliga satsningar på vattenvård. Omprövning av vattenkraften kommer förbättra trenden men den kommer ta tid att genomföra. För övriga dammar finns ingen plan i nuläget.

Metod

Data till indikatorn har hämtats i databasen ”Åtgärder i Vatten”. Antal installerade fiskvägar och antal utrivna dammar från år 2000 och framåt har hämtats, och i de fall där flera olika tekniska lösningar använts vid samma vandringshinder har detta bara räknats som ett åtgärdat vandringshinder. Åtgärder där det saknas uppgifter om år när åtgärden tagits i bruk har inte räknats med. Dessa är sannolikt äldre än från år 2000. 

Det finns inget formellt krav om att åtgärder måste registreras i ”Åtgärder i Vatten”, och det kan därför saknas uppgifter om genomförda åtgärder. Det är Länsstyrelserna som ansvarar för att registrera åtgärder i databasen.

”Åtgärder i Vatten” är Sveriges nationella databas över utförda akvatiska restaureringsåtgärder såsom biotopvård, återintroduktioner, fisketillsyn, fiskvägar och utrivningar av vandringshinder. Mer information finns under Fördjupning.

Fördjupning

Se nationell sida om fördjupning.

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Respons (åtgärder)
Dataleverantör:

Therese Elfström Utredare, Havs- och vattenmyndigheten therese.elfstrom@havochvatten.se 010-6986172

Ansvarig myndighet för indikatorn Åtgärdade fysiska hinder: Havs- och vattenmyndigheten