- Start
- Miljömålen
- Ingen övergödning
- Du är här: Kväve- och fosforbelastning på havet

Kväve- och fosforbelastning på havet
Ladda ner diagramdata för Fosforbelastning på havet
Skriv ut diagram för Fosforbelastning på havet
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/ingen-overgodning/kvave--och-fosforbelastning-pa-havet/
Till några havsbassänger är den svenska tillförseln av kväve och fosfor högre än den maximala nivå som fastställts inom internationella överenskommelser.
Egentliga Östersjön är den största utmaningen
Till Egentliga Östersjön är den svenska tillförseln av både kväve och fosfor högre än de belastningstak som fastställts inom ramen för Helcoms aktionsplan för Östersjön. Till Öresund går det inte att med statistisk säkerhet säga att kvävetillförseln är lägre än belastningstaket.
Positiv påverkan från andra bassänger
Tillförseln av kväve och fosfor är till flera bassänger lägre än belastningstaken, vilket har en positiv inverkan på andra bassänger eftersom det sker ett vattenutbyte mellan havsbassängerna. Det gör att delar av den lägre tillförseln till några bassänger går att tillgodoräkna bassängerna med för hög tillförsel. Kvävetillförseln till Öresund överstiger belastningstaken 2022, men genom att tillgodoräkna extra reduktion i Kattegatt så nås även detta mål. Efter tillgodoräknande av extra reduktion i angränsande havsbassänger så återstår för Sverige att minska tillförseln till Egentliga Östersjön med 9 442 ton kväve och 111 ton fosfor. För fosfor är detta en oväntat positiv utveckling i belastningen, då kvarvarande minskningsbehov år 2020 var 186 ton. Den här siffran behöver därför följas upp noga de kommande åren för att se om den positiva utvecklingen håller i sig.
För mycket näringsämnen kan orsaka övergödning
En allt för stor tillförsel av kväve och fosfor från bland annat jordbruk, industrier, reningsverk och små avlopp leder till övergödning av havet. Det kan orsaka förändringar i ekosystemet med till exempel kraftiga algblomningar och försämrad syresättning av bottenvattnet som följd. Belastningstaken visar hur hög tillförseln av kväve och fosfor till olika havsbassänger kan vara för att vi ska kunna nå ett hav med god ekologisk status.
Om data
Kontakt för indikatorn
Emmelie Johansson Utredare, Havs- och vattenmyndigheten emmelie.johansson@havochvatten.se 010-6986166
Ansvarig myndighet för indikatorn Kväve- och fosforbelastning på havet : Havs- och vattenmyndigheten