- Start
- Miljömålen
- Ett rikt odlingslandskap
- Du är här: Fåglar och fjärilar

Fåglar och fjärilar i odlingslandskapet
Ladda ner diagramdata för Fjärilar i odlingslandskapet
Skriv ut diagram för Fjärilar i odlingslandskapet
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/ett-rikt-odlingslandskap/faglar-och-fjarilar/
Utvecklingen för gräsmarksfjärilarna är på nationell nivå måttligt minskande sedan 2010, medan fåglarna har minskat kraftigt under en längre tid. För vissa enskilda fågelarter återstår idag endast en tredjedel av antalen som fanns för 30 år sedan. Det är därför positivt att fågelindex enligt standardrutterna verkar ha stabiliserats de senaste 10 åren. För såväl fåglar som fjärilar indikerar livskraftiga bestånd fungerande ekosystem och biologiskt rika miljöer.
Fåglar och fjärilar i odlingslandskapet - hur ser utvecklingen ut?
Indikatorerna visar populationsutvecklingen för dagfjärilar knutna till gräsmarker och för odlingslandskapets vanliga fågelarter. Odlingslandskapets biologiska mångfald är hotad och indikatorn är framtagen för att visa hur det går för odlingslandskapets arter. Fåglar och fjärilar påverkas av hur jordbruket bedrivs. I vissa delar av landet läggs jordbruksmark ner och marken växer igen, medan produktionen i andra områden är mer intensiv med omfattande användning av växtskyddsmedel och begränsat med plats över för andra arter än de grödor vi odlar. Båda processerna ger liknande resultat, dvs. mer homogena landskap och därmed minskat livsutrymme för många arter, vilket leder till att de minskar i antal. Fåglar står också högt upp i näringskedjorna och kan därför antas spegla miljöns allmäntillstånd väl. De flesta av de ingående fågelarterna är flyttfåglar och påverkas både av förhållandena i sina häckningsområden samt i de länder där de övervintrar. Till skillnad från fåglarna stannar de flesta dagfjärilar inom samma eller närliggande områden livet igenom. Förändringar i fjärilspopulationerna speglar därför förändringar som sker på lokal, regional och nationell nivå och beror inte på vad som sker i andra länder. Fjärilar svarar snabbt på förändringar, medan det troligen tar längre tid innan vi ser en påverkan på fåglar. Fåglar och fjärilar kompletterar därför varandra när det gäller att följa utvecklingen för odlingslandskapets biologiska mångfald.
Om data
Kontakt för indikatorn
Johan Wallander Miljömålssamordnare, miljöanalysenheten, Jordbruksverket johan.wallander@jordbruksverket.se 036-15 57 19
Ansvarig myndighet för indikatorn Fåglar och fjärilar: Jordbruksverket