Betesmarker och slåtterängar

Diagrammet visar den totala arealen ängs- och betesmarker med miljöersättning 2001–2024. Marker med höga natur- och kulturvärden särredovisas, men ingår även i totalarealen. Data saknas för perioden 2015–2017.
Created with Highcharts 6.0.4Dölj allaSverige200220042006200820102012201420162018202020222024Betesmarker och slåtterängartotaltVarav marker med höga natur-och kulturvärden100 000200 000300 000400 000500 000600 000Betesmarker och slåtterängar
ha

Ladda ner diagramdata för Betesmarker och slåtterängar

Skriv ut diagram för Betesmarker och slåtterängar

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/ett-rikt-odlingslandskap/betesmarker-och-slatterangar/

Ängs- och betesmarker är viktiga livsmiljöer för odlingslandskapets biologiska mångfald. Förutsättningarna för biologisk mångfald kan därför följas via arealen hävdade ängs- och betesmarker. Minskar arealen försämras förutsättningarna för många av dess arter. Indikatorn visar att arealen betesmarker med miljöersättning har minskat sedan 2005, men stabiliserats runt 410 000-420 000 hektar de senaste 10 åren. Sedan 2018 ökar dock arealen med höga naturvärden något. Dessa marker har därmed klarat sig något bättre än marker med lägre värden. Indikatorn har inte uppdaterats för perioden 2015-2017 på grund av problem med tillgång till data.

Indikatorn följer utvecklingen för odlingslandskapets natur- och kulturvärden

Indikatorn följer upp miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap, men även Ett rikt växt- och djurliv. Inom Ett rikt odlingslandskap följer indikatorn i första hand preciseringar om biologisk mångfald, men också preciseringar om kulturmiljövärden och friluftsliv. Indikatorn visar dels på den totala arealen ängs- och betesmarker som har miljöersättning, dels på arealen ängs- och betesmarker med höga natur- och kulturvärden. Det finns även ängs- och betesmarker som sköts utan miljöersättning, vilket innebär att indikatorn inte visar exakt hur stora arealer ängs- och betesmarker som faktiskt hävdas.  

Betesmarker och slåtterängar hyser höga natur- och kulturvärden

Betesmarker och slåtterängar hyser en stor del av odlingslandskapets natur- och kulturvärden. Bara en mindre del av de betesmarker och slåtterängar som fanns vid sekelskiftet 1900 finns kvar i dag, som en följd av jordbrukets rationalisering. Markerna kräver skötsel genom bete och slåtter för att behålla sina värden. De som sköter markerna med betesdjur och slåtter kan söka miljöersättning inom Sveriges strategiska plan för det arbete de utför.

Enligt miljökvalitetsmålet ska odlingslandskapet vara öppet och variationsrikt med betydande inslag av hävdade naturbetesmarker och slåtterängar samtidigt ska de biologiska värdena och kulturmiljövärdena bevaras eller förstärkas, vilket dels kräver fortsatt skötsel, dels att marker restaureras.

Den totala arealen betesmarker och slåtterängar som sköts med miljöersättning ökade mellan 2000 och 2005 till som mest drygt 500 000 hektar men har sedan dess minskat och var 2024 cirka 418 000 hektar. Arealen betesmarker och slåtterängar med höga natur- och kulturvärden har varit någorlunda stabil under hela perioden och utgör mellan 200 000 och 230 000 hektar av totalarealen. I marker med höga natur- och kulturvärden ingår betesmarker och slåtterängar med särskilda värden, alvarbete, skogsbete, fäbodbete, mosaikbete och gräsfattiga marker. Arealen slåtteräng som sköts inom miljöersättningen mer än tredubblades mellan 2001 och 2022. I stort sett hela ökningen gällde myrslåttermarker i Norrbotten. 2023 överfördes dock myrslåttermarker från miljöersättningar inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik till en nationell ersättning som förvaltas av Naturvårdsverket. Arealen som redovisas i indikatorn har därför minskat kraftigt mellan 2022 och 2023.

På sverigesmiljömål.se finns data för indikatorn på nationell och regional nivå. I databasen Kolada, som drivs av Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), finns kommunal data om Betesmarker och slåtterängar, se Total betesmark, hektar och slåtteräng, hektar Total betesmark, hektar och Slåtteräng, hektar i Kolada . Metoden för framställning av data i Kolada är dock annorlunda jämfört med den som används inom miljömålsuppföljningen. Data i Kolada baseras på jordbrukarnas ansökningar om arealbaserade stöd, medan data på sverigesmiljömål.se baseras på uppgifter om miljöersättningar. Detta beror på att kommunal data kopplat till miljöersättningar inte är tillgänglig i nuläget.

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Status (tillstånd)
Dataleverantör:

Kontakt för indikatorn

Johan Wallander Miljömålssamordnare, miljöanalysenheten, Jordbruksverket johan.wallander@jordbruksverket.se 036-15 57 19

Ansvarig myndighet för indikatorn Betesmarker och slåtterängar: Jordbruksverket