- Start
- Miljömålen
- Bara naturlig försurning
- Försurade sjöar
- Du är här: Skåne län

Andel försurade sjöar (>1 ha) klassade enligt bedömningsgrunder i Skåne län
Försurade sjöar
Ladda ner diagramdata för Försurade sjöar
Skriv ut diagram för Försurade sjöar
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/bara-naturlig-forsurning/forsurade-sjoar/skane-lan/
I sjöar som är kraftigt försurade påverkas känsliga djur och växter. Försurningen som orsakas av nedfall av svavel och kväve får allvarligast effekter i områden med svårvittrade bergarter som har ett tunt jordtäcke. Dessa marker som är vanliga i Sverige har en dålig förmåga att neutralisera det sura nedfallet. I Sverige kalkar vi många sjöar för att lindra försurningseffekterna. Markens neutraliserande förmåga försämras ytterligare till följd av ett intensivt skogsbruk som leder till bortförsel av basiska ämnen
Minskat svavelnedfall leder Skånes försurade sjöar i en positiv riktning
I Skåne kalkas 43 målsjöar, vilka följs upp kontinuerligt. Utöver det kalkas ytterligare sjöar, bland annat genom kalkning av rinnsträckor, men i dessa sjöar görs ingen uppföljning. Den totala kalkade sjöarealen i Skåne är 51,97 km2. Andelen försurningspåverkade sjöar i Skåne har på 30 år gått från drygt 50 procent till 25 procent idag. Under dessa år har ett flertal kalkningsobjekt kunnat tas bort ur kalkningsprogrammet.
Utsläppen av svavel är framförallt den faktor som ger en positiv trend för Skånes försurade sjöar. Skånes läge gör att det via de förhärskande västvindarna transporteras bland de största mängderna svavel i landet till den här regionen. Nya regler för utsläpp av svavel från fartygstrafiken har sannolikt även det haft en betydelse, delvis också på grund av Skånes närhet till intensivt trafikerade farvatten. Inte minst Öresund.
Tillgängliga data för Skåne visar en tydlig neråtgående trend de senaste 30 åren. De två dataset som finns tillgängliga för Skåne visar på en minskning med ca 17,7 kg/ha åren 1988-1999, samt ca 6,4 kg/ha åren 2000-2020. Detta är den främsta förklaringen till att kalkade områden i Skåne successivt har kunnat avslutas.
Metod
Diagrammet visar hur andelen försurade sjöar (större än en hektar) förändrats i Sverige sedan 1990 då depositionen drastiskt började minska. Beräkningen baserar sig på resultat från det nationella miljöövervakningsprogrammet Omdrev i sjöar. Varje år provtas cirka 800 sjöar, och hela omdrevet omfattar 4800 sjöar uppdelade på sex år. Till detta kommer cirka 280 sjöar från regionala slumpvisa tillägg till programmet. Den bedömning som presenteras här baserar sig på Omdrevsinventeringen 2015-2020. Sjöarna i omdrevet är utvalda slumpmässigt ur SMHI:s sjöregister, vilket gör att resultaten kan skalas om till att beskriva tillståndet i alla Sveriges sjöar.
Försurningspåverkan bedöms med hjälp av verktyget MAGIC-bibliotek. Verktyget matchar sjön som ska bedömas med en sjö i en databas som modellerats med modellen MAGIC (Model of Groudwater Acidification in Catchments). Modellresultaten omfattar beräknad vattenkemi för åren 1860-2100. Genom att kombinera resultaten från sjöomdrevet med MAGIC-bibliotek kan andelen försurade sjöar för hela Sverige respektive olika landsdelar beräknas för olika år.
Beräkning av försurningsutvecklingen
Omdrevsinventeringen 2015-2020 bedömdes med MAGIC-bibliotek. Sjöar som var påverkade av kalkning korrigerades för kalkpåverkan med kvoten mellan kalcium och magnesium från närliggande opåverkade representativa sjöar. Data omfattar sjöar ner till en hektar. Bedömningen med MAGIC-bibliotek tilldelade varje sjö i Riksinventeringen en sjö med modellerad försurningsutveckling från 1860 till 2020. Eftersom Omdrevsinventeringen utgörs av slumpvis utvalda sjöar kan de modellerade data skalas upp så att utvecklingen av andelen försurade sjöar kan beskrivas.
Fördjupning
Försurningen orsakas främst av nedfall av försurande svavel och kväve som härrör från förbränning av fossila bränslen. Det sura nedfallet började öka i början av förra seklet för att accelerera under efterkrigstiden. Efter 1970-talet ledde krav på minskade utsläpp och strukturomvandlingar till att svavelutsläppen minskade kraftigt. Detta har lett till en återhämtning från försurning. För kväve är trenden inte lika tydlig som för svavel. Det är först i och med mätdata från 2013 som en statistiskt säkerställd minskning av kvävenedfallet i nederbörden från år 2000 kan påvisas i norra Sverige och sydvästra Sverige.
Naturliga ekosystem i Sverige domineras av skogsmark, sjöar och vattendrag som i många fall är naturligt sura. Jordar med låg vittringshastighet och en upplagring av organiskt material i marken har medfört en långsam naturlig försurning sedan senaste istiden. Den långsamma förändringen av miljön har medfört att organismerna haft tid för anpassning. De naturgivna förutsättningarna gör sjöarna i Sverige särskilt känsliga för försurning, liksom i övriga Skandinavien. Det försurande nedfallet har därför haft stor effekt på levande organismer i sjöar och vattendrag med fiskdöd och förlust av biologisk mångfald som följd.
Försurningspåverkan bedöms med förändring av surhetstillståndet sedan 1860 enligt beräkningar med den dynamiska modellen MAGIC. En sjö klassas som försurad om förändringen har lett till en sänkning av pH med mer än 0,4 enheter.
Försurningen av sjöar var störst fram till 1990 då cirka 17 procent av Sveriges sjöar beräknas ha varit försurade. Sedan dess har många sjöar återhämtat sig. Problemen är mest omfattande i sydvästra Sverige där nedfallet är och har varit högst. När försurningssituationen var som värst uppskattas att varannan sjö i sydvästra Sverige var drabbad. Även längre upp i landet har försurningen haft effekt. I Norrland har försurningen främst drabbat vattendrag under vårfloden. Eftersom vårflodsförsurningen är direkt kopplad till svavelhalten i snön, har återhämtningen varit tydligast i norrländska vattendrag.
Hittills har svavelnedfallet varit den viktigaste orsaken för sjöförsurning. Kvävenedfallet har effektivt tagits upp av vegetationen. Det är bara under skogsbrukets hyggesfas som försurande kväve läcker ut till sjöarna. I de mest belastade områdena sydvästra Sverige finns dock exempel på ett mer omfattande läckage av försurande kväve.
I takt med att svaveldepositionen minskat har den relativa betydelsen av försurningsbidraget från skogsbruket ökat. Ett ökat uttag av skogsbiobränsle har också lett till ett ökat försurningstryck från skogsbruket. I Sverige har försurningens skadliga effekter lindrats genom en omfattande kalkningsverksamhet.
Sedan 1977 har över 5 miljarder kronor i statliga medel använts och sammanlagt över 4,9 miljoner ton kalk spridits. Mer än 4000 sjöar och 9000 kilometer vattendrag kalkas regelbundet.
Försurningsprognos
Försurningen bedöms som pH-förändring jämfört med förindustriella förhållanden (år 1860) enligt beräkningar med en dynamisk modell (MAGIC). Modellen använder nutida uppmätt kemi i vatten och den omgivande marken för att med en rekonstruktion av depositionshistoriken beräkna hur försurningsutvecklingen varit i sjön tillbaka till förindustriell tid. Med modellen kan man också göra prognoser för hur försurningen kommer se ut längre fram i tiden utifrån olika scenarier. Modellen själv kräver mycket indata och arbetsinsats. För bedömningen av Omdrevsinventeringen användes därför verktyget MAGIC-bibliotek. Verktyget utgörs av en databas av 2631 modellerade sjöar och en procedur som tar fram den modellerade sjö som ur försurningssynpunkt är mest lik den sjö som ska bedömas och som då antas vara lika försurad som den utvalda sjön. Verktyget har utvecklats under de senaste åren. Fler sjöar har modellerats och lagts till biblioteket. Framför allt ingår nu fler försurade sjöar. Även depositionsdata har förändrats. Tillsammans har förändringarna lett till att fler sjöar nu bedöms som försurade. Även underlaget för bedömning av försurade sjöar har förbättrats, vilket även det lett till att fler sjöar bedöms som försurade.
Om data
Stina Ausmeel Naturvårdsverket stina.ausmeel@naturvardsverket.se
Ansvarig myndighet för indikatorn Försurade sjöar: RUS - Regional utveckling & samverkan i miljömålssystemet