Viktiga insatser för miljömålen

Den årliga uppföljningen redovisar de statligt initierade satsningar som gjorts under 2024 för att nå miljömålen. Uppföljningen visar att många myndigheter gör små och stora insatser som har betydelse för att nå målen, men att Sverige behöver göra mycket mer. Utvecklingen i miljön bedöms vara positiv för två miljökvalitetsmål, neutral för nio och negativ för fem.

Sidan senast uppdaterad: 31 mars 2025

Uppföljning av etappmålen

Etappmålen i miljömålssystemet förtydligar vad som behöver göras för att Generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Så här går det i arbetet med att nå etappmålen:

  • En positiv utveckling jämfört med förra året är att etappmålet för andelen gång-, cykel- och kollektivtrafik redan är uppnått. Men det kan vara för tidigt att uttala sig om detta är en bestående förändring.
  • Etappmålet för återanvändning av förpackningar bedöms nu kunna nås, vilket såg osäkert ut vid förra uppföljningen.
  • Liksom föregående år är bedömningen att etappmålet om läkemedel i miljön kan uppnås till målåret.
  • Förra året gjordes bedömningen att förutsättningarna fanns för att nå etappmålet om dagvattenhantering i befintlig bebyggelse. Av årets uppföljning framgår dock att målet inte bedöms kunna nås till målåret.
  • Förra året bedömdes det som osäkert om etappmålet om att minska matsvinnet kunde nås, men nu visar uppföljningen att målet inte kommer kunna nås till målåret.
  • För ytterligare fyra etappmålet är bedömningen att de inte nås till målåret. För fem etappmål är bedömningen osäker.

Sammantaget ger det att tre etappmål ser ut att nås till sitt målår, sex ser inte ut att nås och för fem är det osäkert om de kommer att nås.

Uppföljningen och bedömningar av etappmålen inom klimatområdet redovisas i Naturvårdsverkets underlag till regeringens klimatredovisning som publiceras i mitten av april.

Miljömålen består av

  • ett generationsmål som anger inriktningen för den samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att nå miljökvalitetsmålen
  • de 16 miljökvalitetsmål som beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till
  • ett antal etappmål som beskriver de samhällsomställningar som är viktiga steg för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen.

Uppföljningen av miljömålen har tagits fram av Naturvårdsverket, Boverket, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen, Skogsstyrelsen, Strålsäkerhetsmyndigheten, Sveriges geologiska undersökning, Trafikanalys, Läkemedelsverket och länsstyrelserna. Flera andra myndigheter har bidragit med underlag inom sina ansvarsområden.

Årlig uppföljning

Skrivelsen Årlig uppföljning av miljömålen 2025 överlämnades till regeringen den 31 mars 2025.

Skrivelse: Årlig uppföljning av Sveriges nationella miljömål 2025 (pdf, naturvardsverket.se)

Bedömning av måluppfyllelse finns i fördjupad utvärdering 2023

En fördjupad utvärdering av miljömålen lämnades till regeringen i januari 2023. I den utvärderingen gjordes de senaste målbedömningarna.

Utvärderingen av miljömålen visade att vi har långt kvar till att nå de flesta av miljömålen. Där var myndigheterna också tydliga med att vi i Sverige behöver prioritera klimatet och den biologiska mångfalden i miljöpolitiken under de kommande åren.

Fördjupad utvärdering 2023 (naturvardsverket.se)

Så här följs miljömålen upp

De svenska miljömålen följs upp på flera sätt. Varje år görs en årlig uppföljning på både nationell och regional nivå. Vart fjärde år görs en fördjupad utvärdering.

Uppföljning av miljömålen

Indikatorer

För att visa hur miljöarbetet går används bland annat indikatorer som speglar utvecklingen för de olika målen.

Indikatorer för Sveriges miljömål