Stort engagemang för att nå miljömålen
Miljökvalitetsmålen Säker strålmiljö och Skyddande ozonskikt kommer att uppnås eller vara nära att uppnås till år 2020. Övriga 14 mål kommer troligtvis inte att nås. Regeringen och myndigheterna har under 2017 gjort många insatser för att snabba upp åtgärdsarbetet.
Sidan senast uppdaterad: 29 maj 2018Klimatklivet, landsbygdsprogrammet, havs- och vattenmiljöanslaget, stadsmiljöavtalen, områdesskyddet för värdefull natur och kulturmiljöanslagen är några insatser som ger effekt. Dessa åtgärder räcker dock inte för att nå miljömålen. Många arter och naturtyper riskerar att försvinna och ekosystem att utarmas, såväl i skogs- och jordbruksmarker som i fjäll, sjöar, våtmarker och hav.
Avgörande att klimatförändringarna kan stoppas
Under 2017 beslutade riksdagen om nya klimatmål och en ny klimatlag. De åtgärder och styrmedel som nu är på plats i Sverige räcker inte för att nå riksdagens mål. De globala växthusgasutsläppen fortsätter att öka, trots att kraftfulla utsläppsminskningar i stället skulle behövas. Därför krävs kraftfullare åtgärder, både på nationell och på global nivå.
Den biologiska mångfalden kan inte ta mer stryk
Genom ökade anslag från regeringen finns nu en möjlighet att nå etappmålet för skydd av skog. Satsningarna på kommunikation om ekosystemtjänster har förändrat kunskaper, attityder och handlingar hos många aktörer. Viktiga insatser i jord- och skogsbruket samt för havsmiljön är på gång . Åtgärdstempot måste dock höjas för att minska fragmentering och förlust av livsmiljöer, överexploatering och andra skador.
Grundvattnet i fokus efter sommarens akuta brist
Grundvattennivåerna påverkas av klimatförändringarna. Torkan under sommarsäsongens 2017 medförde en allvarlig vattenbrist på flera håll i landet. Informationskampanjer genomfördes och bevattningsförbud introducerades för att säkra tillgången till dricksvatten. Arbetet med att ta fram regionala och kommunala vattenförsörjningsplaner är viktigt.
Giftfri vardag med fokus på barn
Flera åtgärder som minskar barns exponering för farliga ämnen har genomförts under året, exempelvis för leksaker och elektronik. Många kommuner använder kriterier för miljögifter i sin upphandling.
Når vi generationsmålet?
Vår påverkan på andra länders miljö måste minska avsevärt om vi ska nå generationsmålet. De 16 miljökvalitetsmålen måste också vara i huvudsak uppnådda. Omställningen av samhället för att nå generationsmålet kräver insatser inom många politikområden. Många initiativ har tagits under året, bland annat för att förebygga avfall, för att skapa en effektivare materialåtervinning, för att underlätta miljösmart konsumtion samt för att utveckla nyttjande och bevarande av kulturmiljön. Flera myndigheter arbetar för en effektivare tillämpning av miljöbalken.