Integrering av stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer

Boverket har i samarbete med Naturvårdsverket tagit fram en metod och vägledning om hur ekosystemtjänster och stadsgrönska kan tas tillvara och integreras i planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön. Etappmålet innebär att en majoritet av kommunerna senast 2025 ska utnyttja denna.

Ämne: Hållbar stadsutveckling   Ska uppnås senast 2025 
Sidan senast uppdaterad: 31 mars 2025

Det finns förutsättningar i form av befintliga styrmedel för att nå etappmålet. Huruvida målet nås beror på hur dessa styrmedel tillämpas, vilka prioriteringar som görs vid avvägningar och beslut för fysisk planering och förvaltning av urbana miljöer. Det är många intressen som möts på en relativt liten yta i urbana miljöer, och konkurrensen om marken och ekonomiska resurser är stor.

Detta innebär målet

En majoritet av kommunerna ska senast år 2025 ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter.

Åtgärder för att nå etappmålet

Kommunernas fysiska planering och byggande i städer och tätorter behovet utvecklas för att bättre integrera och värdera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer. Kommunernas arbete med översiktsplaner och detaljplaner är viktiga verktyg där det ska framgå hur mark, vatten och bebyggelse bör användas, utvecklas och bevaras i ett långsiktigt perspektiv. Även grönplaner och liknande är viktiga beståndsdelar för att beakta stadsgrönskan.

Många kommuner arbetar med frågor om grönstruktur och ekosystemtjänster i den kommunala planeringen, bland annat genom att ta fram grönplaner eller andra strategiska dokument. Länsstyrelserna har tagit fram och uppdaterar regionala planeringsunderlag för grön infrastruktur. Ett statligt bidrag för lokala naturvårdssatsningar (LONA) har varit ett viktigt styrmedel för kommunerna och andra aktörer för att ta fram planeringsunderlag eller genomföra fysiska åtgärder i tätortsnära natur.

Boverkets vägledning och verktyg finns som stöd för kommunerna i att integrera ekosystemtjänster i fysisk planering, byggande och förvaltning. Boverket har även tillsammans med Naturvårdsverket tagit fram en nationell vägledning för grönplanering för att främja arbetet med gröna planeringsunderlag. Boverkets nationella kartläggning av trädtäckning i städer och tätorter kan användas som underlag. Flera ekosystemtjänster är knutna till just träd och därför ses trädtäckning som en viktig indikator på grönytors kvalitet.

På EU-nivå finns sedan augusti 2024 en förordning om naturrestaurering. Den syftar till att alla medlemsstater ska arbeta för att uppnå långsiktig och varaktig återhämtning av resilienta ekosystem på land och till havs. Förordningen ställer bland annat krav på Sverige att säkerställa att ingen nettoförlust av grönytor och trädtäckning sker inom urbana områden. Naturvårdsverket tillsammans med Boverket, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har under hösten 2024 påbörjat arbetet med framtagning av ett förslag till den nationella restaureringsplanen inom ramen för ett regeringsuppdrag. Planen kan antas bidra till att ekosystem och deras tjänster får större genomslag i fysisk planering, byggande och förvaltning i städer och förorter. Detta kommer dock ske först efter att den nationella restaureringsplanen finns på plats 2027.

Nås etappmålet?

Målet är inte uppnått än – osäker bedömning om målet kan nås till målåret.

Relaterade miljömål

Mer information

Agata Bar Nilsson Boverket agata.barnilsson@boverket.se

Ansvarig myndighet: Boverket