Tillgänglighet

Vi arbetar aktivt med att öka tillgängligheten på sverigesmiljömål.se. Alla ska kunna använda den på ett bra sätt oberoende av funktionsvariationer, webbläsare eller operativsystem.

Sidan senast uppdaterad: 10 mars 2020

Webbplatsen är byggd utifrån Post- och telestyrelsens riktlinjer för webbutveckling. Den första betaversionen av webbplatsen lanserades i maj 2017.

Vägledning för webbutveckling (webbriktlinjer.se)

Webbstandarder som webbplatsen följer

Sverigesmiljömål.se följer de senaste HTML-standarderna, för närvarande HTML5. Webbplatsen strävar efter att uppnå tillgänglighetskraven i WCAG 2.0 nivå AA samt WAI ARIA som är en standard för att beskriva avancerat innehåll för skärmläsare.

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (extern webbplats)
WAI ARIA (extern webbplats, information på engelska)

Snabbkommandon

På sverigesmiljömål.se finns i dagsläget följande snabbkommandon:

0 Tillgänglighet
1 Startsida
4 Sökfunktion
7 Kontakt

 För att hoppa till startsidan tryck alt + 1 (samtidigt).

Anpassad för vad du surfar med

Webbplatsen är responsiv. Det betyder att den anpassar sig till den enhet du surfar med oavsett om det är en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon.

Ladda ner filer

På webbplatsen finns det flera dokument som du kan ladda ner. Det vanligaste formatet är pdf, men det finns också dokument i andra format, till exempel Word, Excel och Powerpoint. Om du inte har program som kan läsa dessa så finns det gratisprogram som du kan ladda ner och använda.

Skriva ut webbsidor

Webbplatsen har ingen funktion för att skriva ut webbsidor, men du kan använda din webbläsares inbyggda funktion när du vill skriva ut en sida. Om du vill se hur utskriften kommer att se ut innan du skriver ut sidan så kan du använda "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Förstora med zoom-funktion

Du kan använda zoom-funktionen i din webbläsare för att förstora innehållet på en webbsida. Du zoomar genom att hålla ner Ctrl-tangenten och rulla på mushjulet. Om du använder en äldre webbläsare där detta inte fungerar så kan du istället öka textstorleken.