Den cirkulära garderoben sparar pengar, hälsa och miljö

I Kalmar län samverkar en rad organisationer under namnet "Den cirkulära garderoben" med målet att visa vägar till en konsumtion av kläder och textil där du spar pengar, hälsa och jordens resurser.

Sidan senast uppdaterad: 21 april 2017

Vecka 35 varje år genomförs Kalmarsundsveckan som är en hållbarhetsvecka för länet med centrum på Stortorget i Kalmar. Inför Kalmarsundsveckan 2016 beslutades att Länsstyrelsen skulle lyfta hållbar konsumtion av kläder och textil. Länsstyrelsen tog initiativ till samarbete kring temat i länet. Resultatet blev att elva organisationer utöver Länsstyrelsen samverkade och bidrog till att evenemanget Den cirkulära garderoben gick av stapeln på tre ställen i länet lördagen den 3 september.

Varför gjordes det?

Målet med Den cirkulära garderoben var att visa vägar till hållbar konsumtion av kläder och textil som spar pengar, hälsa och jordens resurser. Bredden i evenemanget visades upp genom en omfattande marknadsföring av den cirkulära garderoben på Facebook under sommaren. Varje inlägg nåddes i genomsnitt av 1 782 personer och det inlägg som hade flest delningar delades 24 gånger.

Evenemanget erbjöd föreläsningar, verkstäder, pop-up-butiker med second hand och återbrukade kläder och textil, klädbyten och utställningar. Kalmarsundsveckans arrangörer uppskattar att mellan 700-1 000 personer kom till Stortorget som var ett av ställena där Den cirkulära garderoben hade aktiviteter.

"Målet med Den cirkulära garderoben var att visa vägar till hållbar konsumtion av kläder och textil som spar pengar, hälsa och jordens resurser."

I Mörbylånga kom uppskattningsvis ett femtiotal personer. Mörbylånga hade fokus på nyanlända och den gemensamma affischen trycktes upp på arabiska. Till Pukeberg, Nybro som hade fokus på hantverk och hemslöjd, kom cirka 100 personer. Den viktigaste effekten av den cirkulära garderoben är att de deltagande organisationerna är överens om att fortsätta samarbetet. Det finns genom den framtagna symbolen och nätverket en bra grund att stå på inför nästa års satsningar.

Så här gick det till

Länsstyrelsen tog initiativet till att göra ett evenemang kring hållbar konsumtion av kläder riktat till privatpersoner under den regionala hållbarhetsveckan ”Kalmarsundsveckan”. Målet var att evenemanget skulle göras i bred samverkan med andra aktörer i länet. Elva organisationer valde att delta i arbetet.

Evenemanget gick av stapeln på tre platser i länet, där deltagarna kunde ta del av föreläsningar, klädbyten, verkstäder som att lappa och laga, lära sig sticka,

Viktiga lärdomar och erfarenheter

Det är positivt och viktigt att nätverket består av många organisationer som genom sin verksamhet och olika synsätt kunde dra nytta av samarbetet och ge evenemanget en bredd av aktiviteter. Det breda nätverket gav många ideér och tankar och den största och viktigaste effekten blev att deltagarna ville fortsätta samarbetet.

Det var svårt att genomföra mycket på en och samma dag. Fortsättningen av cirkulära garderoben planeras därför istället att genomföras under hela hösten 2017 och aktiviteter kopplas istället till utställningen Stilmedveten som köpts in till två platser i länet. Under 2017 kommer även fler kommuner, Kalmar läns museum och Sensus att delta i arbetet.